death, funeral, coffin-2421821.jpg

Uitvaartverzekering vergelijken

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen kan een lastige taak zijn. Er is namelijk best veel keus tussen verzekeraars en er zijn veel verschillende opties. Hier lees je dus hoe je het beste uitvaartverzekeringen kan vergelijken en waar je allemaal op moet letten.

Hoe kan je een uitvaartverzekering vergelijken?

Er zijn een aantal verschillende vergelijkers voor uitvaartverzekeringen online te vinden. Bij deze vergelijkers staan de belangrijkste punten van elke verzekering opgesomd. Het is hier ook vaak mogelijk om in te vullen wat jouw situatie is en waar jij op zoek naar bent. De beste verzekering wordt dan voor jouw uitgekozen. Gebruik maken van zo’n vergelijker kan veel tijd en moeite besparen omdat de beste verzekeraars op één site op een rijtje staan. Het is wel belangrijk om een onpartijdige en onafhankelijke vergelijker te gebruiken. De verschillende verzekeraars en verzekeringen worden dan eerlijk neergezet. 

Wat is een uitvaartverzekering precies?

Voordat je een uitvaartverzekering kan vergelijken, is het wel belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt. Een uitvaartverzekering is een verzekering om de kosten van jouw uitvaart te dekken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de kist, ceremonie, begrafenisstoet, uitvaartcentrum etc. Je betaalt elke maand een premie en wanneer je komt te overlijden, zal de verzekeringsmaatschappij de kosten van de uitvaart vergoeden. Iedereen kan op elke leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten. 

Waarom een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering wordt er voorkomen dat nabestaanden de kosten van de uitvaart moeten betalen. Uitvaarten kunnen namelijk duizenden euro’s kosten. Veel mensen kiezen er daarom voor om via een verzekering zelf voor hun uitvaart te betalen. De nabestaanden worden dan niet belast. Ook als je genoeg geld op je bankrekening hebt staan, is het slim om voor een uitvaartverzekering te kiezen. De bankrekening van een overledene wordt namelijk vaak bevroren voor een bepaalde periode. De nabestaanden kunnen dan niet meteen bij het geld en zullen het geld dan moeten voorschieten. 

Verschillende soorten uitvaarverzekeringen

Bij het vergelijken van een uitvaartverzekering is het belangrijk om rekening te houden met de soort verzekering. Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen die alle drie voor- en nadelen hebben.

1. Naturaverzekering of combinatieverzekering. 

Bij een naturaverzekering wordt er vaak een pakket aan goederen en diensten verzekerd door de verzekeraar. Hierbij wordt een standaardbasispakket verzekerd. Dit basispakket dekt de kosten van de vaste diensten en producten bij een uitvaart. Daarnaast kan er ook gekozen worden om andere diensten buiten het basispakket te verzekeren. Bij een combinatieverzekering wordt een deel van de diensten vergoed in combinatie met een geldbedrag dat wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Met dit geldbedrag kunnen bijvoorbeeld extra kosten betaald worden. 

Het grote voordeel van een naturaverzekering is dat je zelf afspraken kan maken over de uitvaart. De kosten van alle afgesproken diensten worden dan verzekerd. Je bent dan gegarandeerd dat al het geld besteed wordt aan jouw uitvaartwensen. De nabestaanden komen dan ook niet voor een verrassing te staan. 

Bij een naturaverzekering zitten ook een aantal nadelen. De verzekeraar heeft vaak afspraken met één bepaalde uitvaartondernemer. De verzekeraar kan dan korting krijgen bij het ‘inkopen’ van uitvaarten. Door deze korting is de premie vaak ook iets lager. Het is dan ook de bedoeling dat jouw uitvaart verzorgd wordt door deze ondernemer. Als je wilt wisselen van ondernemer moet hier vaak extra voor betaald worden. Ook voor extra diensten buiten het basispakket moet voor bijbetaald worden. Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen is het dus slim om te kijken wat de basispakketten inhouden. 

2. Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Dit bedrag mag echter alleen gebruikt worden om kosten van de uitvaart mee te dekken. Nabestaanden mogen dit geld dus niet voor andere doeleinden gebruiken. Je hebt bij deze verzekering dus de garantie dat het geld van de verzekering alleen besteed wordt aan de uitvaart. In tegenstelling tot de naturaverzekering, zijn nabestaanden bij een kapitaalverzekering vrij om zelf een uitvaartondernemer uit te kiezen. Ook zit je niet vast aan een basispakket van diensten en producten, maar kan dit zelf geregeld worden. 

Bij een kapitaalverzekering wordt er dus een bepaald bedrag verzekerd. Het nadeel hiervan is dat het lastig is om in te schatten hoe hoog dit bedrag moet zijn. Dit is afhankelijk van de soort uitvaart die je wilt hebben. Bij een naturaverzekering worden bepaalde diensten verzekerd waardoor alle kosten van die diensten gegarandeerd betaald zullen worden. Bij een kapitaalverzekering kan het dus nog wel eens nodig zijn om de verzekering aan te passen. Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen is het dus belangrijk om rekening te houden met de soort verzekering.

3. Sommenpolis

Bij een sommenpolis krijgen nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd. In tegenstelling tot de kapitaalverzekering kunnen nabestaanden dit bedrag voor alles gebruiken. Het is dus geen verplichting om dit aan de uitvaart te besteden. Het voordeel is dus dat nabestaanden het bedrag vrij mogen besteden. Deze verzekering wordt veel gekozen door mensen die bijvoorbeeld een deel van de uitkering willen schenken aan een goed doel. Ook bij deze verzekering zit je niet vast aan pakketten voor diensten bij de uitvaart. 

De vrijheid voor de nabestaanden kan ook een nadeel zijn als er van tevoren geen duidelijke afspraken gemaakt worden. De nabestaanden kunnen het mogelijk lastig vinden om het geld van de verzekering op de juiste manier te besteden. Net als bij de kapitaalverzekering is het hierbij ook moeilijk om te bepalen hoe hoog dit bedrag moet zijn.  

Wat kost een uitvaartverzekering?

Bij het vergelijken van een uitvaartverzekering is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de prijzen en de premies. De kosten van een verzekering zullen van een aantal dingen afhangen. Je betaalt meer premie wanneer het uitkeringsbedrag hoger is. Hoe hoog het bedrag moet zijn, ligt helemaal aan jouw wensen. De premie kan ook verschillen voor de verschillende soorten verzekeringen die mogelijk zijn. Hoe meer kosten de verzekering dekt, hoe hoger de premie. Als je bijvoorbeeld speciale wensen hebt voor de uitvaart, moet je hier rekening mee houden. Deze zullen waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengen waardoor je ook meer premie moet betalen. Je betaalt ook meer als je op een latere leeftijd een verzekering afsluit. De kans is dan namelijk groter dat je sneller overlijdt. De premie die je per maand betaalt zal dan hoger zijn. Als je op een jongere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, is de premie waarschijnlijk lager. 

Premie

Zoals al genoemd is, betaal je bij een uitvaartverzekering iedere maand premie. De hoogte van deze premie hangt af van jouw uitvaart, soort verzekering leeftijd en andere factoren. Het is echter altijd belangrijk om rekening te houden met de zogeheten premie-indexering. Als de verzekering geïndexeerd is, betekent dit dat de premie meestijgt met de gemiddelde kosten van een uitvaart. Als de kosten van een uitvaart bijvoorbeeld elk jaar stijgen, maar jouw premie stijgt niet mee, heb je aan het einde een probleem. Er is dan te weinig premie betaald om alle kosten van een uitvaart te kunnen dekken. Veel verzekeringen zijn geïndexeerd. De premie wordt dan dus automatisch verhoogd als de kosten van een uitvaart ook verhoogd worden. Je hoeft hier zelf niks meer voor te doen. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf het verzekerde bedrag te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden als er extra wensen voor de uitvaart bijgekomen zijn. Je gaat dan ook meer premie betalen. Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen is het dus handig om te kijken welke verzekeringen premie-indexering hebben.

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *