spring, cemetery, flowers-4517420.jpg

Soorten uitvaartverzekeringen

Er wordt doorgaans onderscheidt gemaakt tussen 4 soorten uitvaartverzekeringen. Je leest hier wat elke soort verzekering inhoudt en wat de verschillen zijn.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering wordt er meestal en vast pakket aan diensten voor de uitvaart verzekerd. Het is hierbij vaak wel mogelijk om het pakket uit te breiden en extra diensten of producten toe te voegen. Hierbij zit je wel meteen aangesloten bij de uitvaartverzorger van de verzekeraar. De verzekeraar heeft namelijk vaak een regeling met de uitvaartverzorger waardoor zij goedkoper diensten kunnen inkopen. Als je zelf een uitvaartverzorger wilt uitkiezen, kan je dus beter niet voor een naturaverzekering kiezen. 

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering spreek je een bedrag af dat verzekerd wordt door de verzekeraar. Bij overlijden wordt dit gehele bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. De nabestaanden mogen dit bedrag alleen uitgeven aan de uitvaart. Op deze manier weet je zeker dat het bedrag besteed wordt aan uitvaartkosten. Hierbij ben je ook vrij om zelf een uitvaartverzorger uit te kiezen. Het nadeel van de kapitaalverzekering is dat je nooit zeker weet hoeveel de uitvaart gaat kosten. Bij de naturaverzekering weet je bijvoorbeeld wel zeker dat alle kosten van de afgesproken diensten vergoed zullen worden. 

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering is een combinatie van de naturaverzekering en kapitaalverzekering. Hierbij wordt er een pakket aangeboden van een aantal diensten en krijgen nabestaanden toegang tot een vrij te besteden bedrag. Met deze verzekering ben je er dus van gegarandeerd dat de belangrijkste diensten vergoed worden. Met het vrij te besteden bedrag kunnen dan onverwachte kosten betaald worden. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een begraafplaats; deze zitten namelijk vaak niet inbegrepen bij het standaardpakket. 

Sommenverzekering

Bij een sommenverzekering krijgen de nabestaanden het afgesproken bedrag uitgekeerd. Dit bedrag mogen zij vrij besteden. In tegenstelling tot bij de kapitaalverzekering hoeft dit bedrag dus niet besteed te worden aan de uitvaart. De nabestaande zijn vrij om het geld te besteden. 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Aan een uitvaartverzekering zitten veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Een groot voordeel is dat je financiële zekerheid creëert. De nabestaanden hoeven dan niet op te dragen voor de kosten van jouw uitvaart. Met een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat dit allemaal van tevoren geregeld is. Dit zal zorgen voor meer rust bij de nabestaanden. Ook weet je zeker dat je altijd genoeg uitgekeerd krijgt wanneer je komt te overlijden. Wanneer je zelf spaart voor de uitvaart, en je komt vervroegd te overlijden, is er een grote kans dat je nog niet genoeg gespaard hebt. Bij een uitvaartverzekering krijg je altijd het volledige verzekerde bedrag uitgekeerd. 

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, heb je ook de kans om zelf keuzes te maken over de uitvaart. Je kan vaak zelf bepalen welke diensten jij wel en niet nodig vindt. De uitvaartverzorger zal daarnaast ook helpen met het organiseren van de uitvaart. Hierdoor hoeven de nabestaanden zelf minder te regelen. De uitvaart wordt dan altijd geregeld zoals jij hebt afgesproken met de uitvaartverzekeraar.

Een nadeel van een uitvaartverzekering is dat soms niet alles verzekerd wordt. Bij een naturaverzekering wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van pakketten. Als je gebruik wilt maken van diensten die niet in die pakketten zitten, zul je hier voor moeten bijbetalen. De hoogte van de premie staat ook niet vast. De verzekeraar mag altijd de premie verhogen. Dit heeft vaak te maken met de verhoging van gemiddelde kosten voor een uitvaart. De premie die je in het begin betaalt, staat dus niet vast voor de gehele looptijd van de verzekering.

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *